vineri, 21 mai 2010

Bigger Stronger Faster

Am vazut aseara documentarul Bigger Stronger Faster facut de Chris Bell. Tot ce pot spune este ca niciodata nu am crezut ca un documentar despre folosirea steroizilor in lumea sportiva din SUA ar putea vreodata sa mi se para atat de interesant.

Documentarul este facut in genul celor de Michael Moore, narat de autor si prezentand experiente personale.

Chris Bell a crescut alaturi de fratii sai dorindu-si sa fie exact ca idolii lor: cei mai mari si cei mai puternici wrestleri/culturisti/etc. Vroiau sa calce pe urmele lui Arnold Schwarzenegger si Hulk Hogan si prin urmare s-au apucat de sport. Toti trei, in beciul familiei trageau de fiare si repetau manevre si prize.

Toti si-au dorit o cariera de succes in lumea sportiva, insa cei 2 frati ai lui Chris Bell au descoperit ca fara steroizi nu au cum ajunge suficient de mari si de puternici incat sa aiba succes sau sa fie remarcati. Prin urmare au inceput sa ii foloseasca cu incredere. Evident ca au capatat proportii si din pacate au devenit si dependenti. Insa inutil. Niciunul nu a fost remarcat. Niciunul nu a avut o cariera de succes. Doar vise de marire care nu s-au realizat. Cal mai mic dintre frati a preferat sa se ocupe de familia lui, insa concurand in continuare la concursuri de ridicari de greutati si luand in continuare steroizi, iar cel mai mare s-a mutat in California sperand inca la o cariera de vis, in conditiile in care dupa 15 ani de wrestling nu s-a ales cu nimic.

Si acum problema cea mare: sunt steroizii rai? Omoara? Modifica comportamentul? Cine ii foloseste si de ce. Se pare ca toata lumea ii foloseste, si daca toata lumea triseaza, atunci competita este pana la urma corecta... nu? Parerile sunt pro si contra. Se pare insa ca unul dintre efectele secundare negative pentru care steroizii anabolizanti sunt interzisi in lumea sportiva, este acela ca "trimit un mesaj gresit - ca exista scurtaturi pentru a casiga".

Partea buna a lucrurilor in acest documentar este ca nu prezinta steroizii ca fiind ceva pozitiv, ci lasa publicul sa se decida singur.

Adevarul este probabil undeva la mijloc. Atata timp cat nu exista teste clinice de lunga durata parerile sunt mai mult decat impartite. Si mai mult ca sigur ca au existat interese financiare in spatele interzicerii utilizarii steroizilor.

Reintalnire

Mereu cand ascult melodia asta am senzatia ca m-am reintalnit cu un vechi prieten bun.