vineri, 26 iunie 2009

A murit Michael

Evident ca azi toata lumea numai despre asta va vorbi... Moartea lui Farrah Fawcett parca trece neobservata. E adevarat, era bolnava de multa vreme si era de asteptat, insa valul de reactii la adresa mortii lui Michael parca acopera de departe aceasta moarte la fel de tragica.

Moartea lui Michael Jackson lasa in urma ei un enorm vid. A disparut o legenda si o mare valoare muzicala. Toata copilaria mea am ascultat Michael... cu muzica asta am crescut si inca ma surprinde sa vad cat de sus a ridicat stacheta... sunt putine melodii noi care sa reuseasca performanta sa mai fie ascultate si laudate la cativa ani dupa ce-au aparut, oare vor rezista 20 de ani?

Abia astept insa, cu ocazia asta, ca oamenii sa isi arate iar ipocrizia fara margini. Ieri il numeau Jacko Wacko, iar azi este idolul, legenda... Ieri era hulit si batjocorit si acuzat de molestarea unor minori, azi este deplansa moartea lui si vazuta ca o tragedie enorma... Ieri nu era nimeni interesat decat de faptul ca a iesit in pijamale pe strada si ca are datorii, azi il lauda si ii ridica statuie...

Din punctul meu de vedere moartea lui e o reala tragedie. Michael ca fost, din punctul meu de vedere un om extrem de nefericit si de inadaptat. Nu a avut niciodata copilarie (a cantat prima oara la 5 ani si si-a inceput cariera muzicala la 11 ani), a crescut cu un tata extrem de abuziv si violent (erau batuti constant - el si fratii lui - daca repetitiile nu le ieseau perfect), nu a stiut nimic altceva decat munca si concerte. S-a maturizat extrem de devreme si a devenit un tip ciudat, androgin, cu trasaturi din ce in ce mai efeminate. Nimeni nu cred ca stie numarul real de operatii estetice pe care si le-a facut. Pielea i-a devenit alba din cauza unei boli de piele (nu cred o iota din faptul ca si-a albit pielea prin cine stie ce procedura medicala), nasul a inceput sa i se surpe din cauza operatiilor si a problemelor de sanatate... Vorbea ciudat, cu o voce subtire de baiat care nu a ajuns la pubertate, si-a cumparat un domeniu gigantic unde avea propriul parc de distractii impreuna cu o gradina zoologica... probabil o tentativa disperata de a-si trai copilaria pierduta. Mi se pare normal ca el sa fi relationat mai bine cu copiii si sa se simta confortabil in prezenta lor, dar iarasi... partea cu molestatul nu am crezut-o niciodata. S-a casatorit cu Lisa Marie Presley si ca sa demonstreze lumii ca e un barbat "functional" s-au sarutat pe scena. Divortul a urmat foarte curand. Tot din disperarea de a avea o viata cata de cat normala (parerea mea) a facut 3 copii cu o asistenta medicala (specializata in dermatologie) pe care a si luat-o de nevasta. Dupa divort, aceasta i-a cedat custodia copiilor. Multa lume a speculat ca copiii ar fi fost conceputi in vitro...

O viata tare trista... si o plecare din ea fulgeratoare.

Insa Michael a lasat in urma o mostenire consistenta. Muzica lui fiind in continuare ascultata in toate colturile lumii (nu cred sa mai existe cineva care a intrat macar o data in contact cu un ziar, care sa nu fi auzit de Michael Jackson). Si ceva imi spune ca si peste 20 de ani, muzica lui va fi ascultata in continuare. A urcat pe niste culmi pe care doar Elvis Presley si inca cativa altii (foarte putini) au mai reusit sa urce.