vineri, 15 mai 2009

Separati la nastere

Christopher Heyerdahl

Samuel Roukin

Primul e Alastair din Supernatural, iar al doilea Tim din Happy-go-Lucky. Mi se pare ca seamana izbitor...

Sauna (2008)

Razboiul de 25 de ani intre Rusia si Suedia a luat safrsit. O echipa mica de oameni (3 rusi si 2 suedezi) sunt trimisi sa marcheze granita. Totul decurge bine pana cand sunt nevoiti sa-si abandoneze caii pentru a traversa o mlastina. Pentru ca niciuna din parti nu dorea sa cedeze teritoriul malstinii in favoarea celeilalte parti, pornesc sa o travesrseze prin mijloc.
Problemele apar in momentul in care oamenii incep sa vada tot felul de aratari.
Cei 2 suedezi sunt frati. Cel mare, calit in lupta stie ca trebuie sa se teama de apa si ca nu trebuie sa sa increada in ceea ce vede. Insa cel mai mic, este bantuit de o femeie in rochie alba... El crede ca fata pe care a lasat-o in pivnita in ultimul sat prin care au trecut ii urmareste. Insa Eric (fratele cel mai mare) ii spune ca nu are cum sa fie ea... fata nu a mai iesit niciodata din pivnita.
Totul devine si mai bizar in momentul in care, la capatul a 2 zile de mers, cand ar fi trebuit deja sa fi trecut mlastina, cei 5 dau peste un sat si o sauna. Nimeni din sat nu stie de cand e sauna acolo si cine a construit-o... Ei bine de aici incep problemele, pentru ca granita trebuie stabilita. Si pentru ca trebuie sa exista o alternativa la a trece granita fix prin mijlocul satului... asa ca trebuie sa se caute documente care sa ateste de ce parte apartine satul.
Documentele sunt gasite cu ajutorul unicului copil din sat, ultimul copil nascut de cand oamenii au ajuns pe acele meleaguri. Insa descoperirea documentelor da nastere unei alte serii de evenimente bizare... Toti sunt atrasi inexplicabil de acea sauna si incep sa dispara cate unul...

Filmul mi-a placut in mod deosebit. Si in functie de spectator, poate fi vazut ori ca o calatorie stranie, plina de evenimente si fapturi supra-naturale, ori ca iadul personal al lui Eric.

In film exista cateva trimiteri care dau de inteles ca ceea ce vedem nu este de fapt decat ceea ce se petrece in mintea si sufletul lui Eric. In mitologia finlandeza, sauna are proprietati mistice. Este locul unde se nasc copiii si unde se spala mortii. Este locul in care te speli de pacate si in care se pot face vraji.
Apoi mai este numarul de tarani din sat. 73. Exact numarul de oameni pe care Eric i-a omorat de la inceputul razboiului.
Mai este si copilul din sat. Un baiat care se dovedeste a fi fata. Se stie ca in vremea aceea fetele se deghizau in baieti pentru a nu fi violate. Inca un indiciu ca fata incuiata in pivnita nu a avut un sfarsit prea fericit...

Sauna este un film pe care-l recomand cu caldura. Un film intunecat, straniu, sinistru, cu scene filmate minunat. Genul de film care te lasa pe ganduri dupa ce l-ai vazut si care ti se dezvaluie abia dupa ce s-a terminat.