joi, 10 iulie 2008

Civilizatie...

Citeam mai demult undeva ceva de genul ca gradul de civilizatie al unui popor este dat de masura in care acest popor este in stare sa aiba grija de cei saraci, napastuiti sau fara aparare. Daca este adevarat, Romania mai are foarte mult drum de parcurs pana la civilizatie. Din punctul meu de vedere atata timp cat nu esti in stare sa dai niste legi care sa ofere cadru legal pentru a se putea interveni in regim de urgenta in favoarea celor care sunt chinuiti, nu te poti numi stat civilizat. Si aici vorbesc de Protectia Animalelor. Care la noi este aproape inexistanta.

Exista cateva organizatii, majoritatea non-profit care se ocupa de animalele abandonate sau cele fara stapan, dar cand vine vorba de animale care sunt in propietatea cuiva totul de blocheaza. Azi am avut ocazia sa vad cat de inutila este legislatia romana. In afara de faptul ca am cautat o ora intreaga un numar de telefon valabil, informatia primita a fost mai mult decat dezamagitoare.

Azi dimineata am gasit pe scara blocului aceeasi pisicuta siameza pe care o gasisem acum cateva saptamani in curtea din fata blocului, deshidratata si plangand in continuu. Am vrut sa iau eu pisica, dar intre timp disparuse. Am aflat ca pisica este a nebunei care are apartamentul de vis-a-vis de cel al firmei la care lucrez. Femeia a dat afara pisica din casa pentru ca are purici! Apoi a dat afara si catelul. Un pui superb, de vreo 6 luni, negru, care a plans 2 ore sub balconul meu.

Am incercat sa gasesc un serviciu care sa aiba autoritatea de a lua animalele din proprietatea femeii si sa le gasim un camin potrivit. Insa domnisoara de care am dat de la Asociatia Cutu-Cutu nu a putut sa ma ajute decat cu sfaturi. Eu pot depune plangere la Politie si DSV, ma nevoie de martori, semnaturi, numere de ordine, alergaturi, si apoi sa astept ca in termen de 30 de zile sa vine cineva de la DSV sa vada animalele. Apoi abia la a treia abatere i se confisca animalele, desi exista posibilitatea ca ele sa fie confiscate chiar de prima data. Problema e ca odata confiscate animelele pot ajunge la Ecarisaj, care, stim bine, se ocupa mai mult cu "eutanasiere", decat cu adoptia. Deci oricum ai suci-o animalele nu sfarsesc bine. Si apoi, in 30 de zile pana vine doctorul sa vada daca animalele sunt sanatoase, acestea pot muri. Deci tot nu e bine.

Nu exista in Romania cadru legal pentru a confisca animalele de la proprietar, pentru ca se considera furt! Deci daca iei un animal infometat sau batut ca sa-i oferi o viata mai buna, tu esti hot, iar nemernicul este o victima. Ce i-as victimiza eu pe astia de chinuie animale sau care nu dau legi pentru protectia lor pentru ca sunt prea ocupati sa-si mareasca salariile!