joi, 5 iunie 2008

Calea Lactee ramane fara brate

Nu fara toate, ci doar fara 2 din 4. Ideea e, pentru cine mai stie cate ceva despre astronomie, ca, Calea Lactee este formata din 4 brate care contin planete si stele existente sau in formare.

Simplu nu? Ei bine se pare ca un nene a descoperit ca 2 din aceste 4 brate nu ar fi decat o mare concentratie de gaze. Imi imaginez ce vuieste acum lumea stiintifica mondiala la descoperirea acestui domn. Asta ar insemna stergerea de pe harta cerului a unei mari gramezi de stele. Stele care doar se presupun ca exista in spatele prafului stelar. Adica praful stelar tine loc de cortina si noi de fapt presupunem ca stim ce s-ar afla in spatele ei.

Nenea asta, adica astronomul Robert Benjamin de la Universitatea Wisconsin, USA, a folosit o tehnica care se pare ca e mai desteapta decat cea folosita pana acum, adica a folosit infrarosii care pot trece prin praful stelar si care se pare ca in afara de praf stelar nu au intalnit mare lucru. Interesant nu?

Amuzant este titlul articolului din EVZ dintr-un punct de vedere. La inceput totul e prezentat de parca urmeaza sa se intample cine stie ce catastrofa cosmica, ca deh, bagam senzationalul si acolo unde nu e necesar. Articolul a aparut de fapt aici. Oamenii astia chiar stiu sa prezinte o stire, ce-i drept senzationala pe un ton cat se poate de normal. Dar ce stiu ei? Cine a auzit de stiinta.info? Doar aia care nimeresc din greseala pe acolo sau cei care folosesc un limbaj atat de specializat ca cu greu iti dai seama ca vorbesc in romana.